Opstellen van het verlangen

via het werkmodel van Franz Ruppert dmv Interactieve Zelf Resonantie

Je hartsverlangen als ingang
Opstellen als innerlijke spiegel
Ontmoeting met jouw delen
De antwoorden zitten in jezelf

 

Interactieve Zelf-Resonantie (kortweg de IZR) is een ervaringsgerichte methode die ook wel een zelfontmoeting word genoemd. Je kijkt ahw in jouw innerlijke spiegel. Ze fungeert als een spiegel van jouw innerlijke wereld en legt onderliggende delen bloot die in het dagelijkse leven onbewust blijven en ondergesneeuwd zijn geraakt. Je gaat diepzee duiken naar jouw bodem, waar antwoorden te vinden zijn waarom jouw verlangen geblokkeerd is (geraakt). De mist trekt dan op, wat overblijft zijn jouw parels van bewuste waarheid. Jouw waarheid wil aangenomen worden, hoe pijnlijk soms ook, ze werkt helend. Een heel mens is een gezond mens met zelfliefde en zelfzorg.

 

Waarom werken met jouw hartsverlangen als vertrekpunt
Door contact te maken met iets wat je heel graag wilt (weten) boor je de motivatie en energiebron aan die nodig is voor verandering.
Steeds start je met de vraag: Wat wil ik, wat verlang ik, waar heb ik behoefte aan? Misschien wil je een keuze kunnen maken, faalangst overwinnen, meer vertrouwen hebben of je jezelf meer op de eerste plaats zetten. Je wilt iets of iemand los kunnen laten, of je juist kunnen verbinden. Misschien wil je je levenslust en enthousiasme weer terug, wil je je eigen gevoelens toe durven laten, of wil je juist rust. Ook kan het zijn dat je lichamelijke symptomen wilt leren begrijpen, of verandering wilt in de relatie met je kinderen of je partner. Kortom er zijn veel verschillende verlangens, doelen of onderzoeksvragen waarmee je proces kan beginnen. Welk verlangen dat voor jou is, bepaal je altijd zelf, omdat het zo de eerstvolgende ontwikkelingsstap in zich draagt zonder dat het jou zal overvragen.

 

Waar is deze werkwijze op gebaseerd?
IZR is gebaseerd op moderne, erkende trauma- en hechtingstheorieën. De werkwijze heeft zijn wortels in het door dr. Franz Ruppert ontwikkelde werkmodel. Zijn werk helpt om de invloed van ingrijpende, vroegere levenservaringen (trauma’s) in iemands leven te begrijpen en de soms complexe dynamiek die daardoor ontstaat serieus te nemen. Het model toont de innerlijke structuur die blijft bestaan als mensen zich niet voldoende kunnen herstellen van schokkende gebeurtenissen. Kort gezegd gaat het erom dat je je gezonde deel (je open hart) kunt ontwikkelen en ondersteunen, dat je je overlevingsdeel (je gesloten hart) kunt herkennen en ontmaskeren en je traumadeel (je gewonde, gekwetste hart) opnieuw kunt ontmoeten en ervaren waardoor afgesplitste delen weer worden geïntegreerd en jij tot heelheid komt.

 

Werken met resonantie en resoneren
Resoneren doen we allemaal, al vanaf dat we geboren zijn. Iedereen kan het, iedereen doet het. Het is ons aangeboren. Bij het resoneren maken we gebruik van ons spiegelneuronennetwerk die een belangrijk onderdeel vormt van ons vermogen anderen waar te nemen, te ervaren, te begrijpen en te interpreteren. IZR maakt gebruik van de helende werking van dit diep menselijk contact.
In elke opstelling resoneren de intrapsychische delen van de vraagsteller op elkaar via de woorden die weerspiegeld worden door resonanten, die het woord in zich laten werken.
Dat wat gezien en gezegd wordt geeft de vraagsteller informatie en brengt inzicht en helderheid in hoe en waarom iemand op deze manier met zichzelf omgaat. De vraagsteller zelf is onderdeel van het resonantieproces; deelt wat er innerlijk wordt waargenomen en wat het raakt als de woorden door resonanten geresoneerd worden.